Warsztaty miały na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu życia.
Przygotowaliśmy potrawy związane z tradycyjną kuchnią regionalną w 3 kategoriach: potrawy z wieprzowiny, z drobiu oraz potrawy jarskie. Miały być nie tylko smaczne, ale także pięknie wyeksponowane. Twórczości i inspiracji nie brakowało Znane przepisy poddaliśmy modyfikacji , a efekt tych działań okazał się oszałamiający. Dania przygotowane przez uczniów, zachwyciły komisję swą oryginalnością, pomysłowością, estetyką oraz wykwintnym smakiem. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci książek kucharskich.
Sulęcińskie kulinarne wytwory zostaną zaprezentowane podczas finału warsztatów na konkursie kulinarnym, który odbędzie się 15.12.2016r. w naszej szkole. Szkołę będą : Filip Kaczorowski - uczeń technikum, który przygotuje polędwiczkę wieprzową ze szpinakiem oraz carpaccio z karmelizowanego buraka z żurawiną w sosie miodowo-musztardowym, Miłosz Olechnowicz - uczeń technikum, przyrządzi filet z kaczki, fondant z ziemniaków z jabłkiem pieczonym z cynamonem oraz puree z czerwonej kapusty oraz Aneta Hanebauer - uczennica zasadniczej szkoły zawodowej, zaprezentuje kolorową paprykę, pieczarki i ser mozzarella w cieście francuskim. Wszystko nie tylko smakowicie brzmi, ale także genialnie smakuje. Życzymy powodzenia, ciekawych inspiracji i kolejnych kulinarnych sukcesów- podkreśla Grażyna Sobieraj dyrektor szkoły.
Ryszard Waldun