W Norwidzie czytają i gotują. (ZDJĘCIA)

Bibliotekarze połączyli swoją fascynację literaturą i miłość do gotowania. W zielonogórskiej Bibliotece Wojewódzkiej odbył się VII Bibliotekarski Festiwal Kulinarny – Inspiracje literacko-kulinarne.

W Norwidzie dziś pachniało potrawami wprost z kart dzieł literackich. Dyrekcja i Pracownicy Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Marii Grzegorzewskiej w Zielonej Górze w ramach obchodów XIII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek zaprosili czytelników do wspólnego biesiadowania.

„Uczestnicy sami przygotowują potrawy. Wcześniej była to forma rywalizacji, teraz jest to prezentacja potraw, które inspirowane są literaturą i sztuką, był np. bigos z Pana Tadeusza. Pojawiają się również inspiracje podróżami np. kuchnią toskańską. Do 2015 roku był to konkurs, a teraz jest to forma biesiady, swobodnego spotkania i degustacji potraw” – mówiła Marzena Szafińska-Chadała dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Zielonej Górze.

Pomysł powstał osiem lat temu, kiedy tworzył się zielonogórski odział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich „Ktoś rzucił hasło: A może stworzymy festiwal kulinarny? I tak to się zaczęło „ – relacjonowała Jolanta Stadnik przewodnicząca zielonogórskiego koła SBP.

Spotkaniu towarzyszyła wystawa prac zielonogórskiego artysty Adama Bagińskiego.