„Uczestnicy sami przygotowują potrawy. Wcześniej była to forma rywalizacji, teraz jest to prezentacja potraw, które inspirowane są literaturą i sztuką, był np. bigos z Pana Tadeusza. Pojawiają się również inspiracje podróżami np. kuchnią toskańską. Do 2015 roku był to konkurs, a teraz jest to forma biesiady, swobodnego spotkania i degustacji potraw” – mówiła Marzena Szafińska-Chadała dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Zielonej Górze.
Pomysł powstał osiem lat temu, kiedy tworzył się zielonogórski odział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich „Ktoś rzucił hasło: A może stworzymy festiwal kulinarny? I tak to się zaczęło „ – relacjonowała Jolanta Stadnik przewodnicząca zielonogórskiego koła SBP.
Spotkaniu towarzyszyła wystawa prac zielonogórskiego artysty Adama Bagińskiego.
https://newslubuski.pl/spoleczne/501-w-norwidzie-czytaja-i-gotuja.html#sigProId6b5007525b