Najważniejszy jest żar
Trening czyni mistrza – to oczywista sprawa, jednak równie ważna, co doświadczenie jest wiedza. Trzymaj się kilku zasad, a szybko przekonasz się, że grillowanie to prawdziwa przyjemność. Jeżeli chcesz, aby mięso było soczyste i równomiernie wypieczone, zacznij od podstaw. Kiedy przygotujesz wszystko w odpowiedni sposób, reszta pójdzie jak z płatka.
Jeżeli korzystasz z grilla węglowego, rozłóż węgiel na całej powierzchni jego dna, a następnie z powrotem zrób z niego stosik. Do rozpalania lepiej nie używaj żadnych podpałek, ponieważ mogą one zmieniać smak przygotowywanych potraw. Jeżeli już się na nie zdecydujesz, niech się dobrze wypalą. Wszystkie węgielki muszą się równomiernie żarzyć, przykryj je na kilka minut, a otwory w pokrywie grilla zostaw otwarta.
Żar będzie odpowiedni, kiedy węgielki pokryją się cienką warstewką białego popiołu. To wtedy je jeszcze raz przemieszaj i równomiernie rozłóż na dnie. Gotowe! Na grillu możesz umieścić ruszt, jednak mięso układaj na nim dopiero wtedy, gdy się dobrze nagrzeje. To ważne, a wiele osób o tym zapomina, wykładając dania na zimnych tackach.
Cierpliwość popłaca
Brak cierpliwości to największy wróg grillowania. Niestety, ale przygotowywanie potraw w ten sposób to dobry wybór tylko dla ludzi o mocnych nerwach, którym się nie spieszy. Mięso czy warzywa muszą odpowiednio dojść na ruszcie. Tego procesu nie da się przyspieszyć. W końcu potrawy powinny być idealne, soczyste w środku i przypieczone, chrupiące na zewnątrz, a przy tym niespalone!
Po czym poznać, że mięso jest gotowe?
Wbij w nie widelec, jeżeli jest miękkie i sztućce gładko w nie wchodzą, najpewniej możesz już je podać. Najlepiej jest jednak po prostu odkroić kawałek mięsa i go spróbować. Jeżeli nie będzie jeszcze gotowe, zawsze możesz wrzucić je z powrotem na ruszt.
Jeżeli nie chcesz, aby grillowane mięso przywierało do rusztu albo tacek, najpierw dokładnie wysmaruj je olejem roślinnym.
Mięso zawiń w folię aluminiową
I to nie przed wrzuceniem go na ruszt, a tuż po zdjęciu! Wiele osób podaje mięso na talerze od razu po ściągnięciu z grilla. Znawcy uważają, że to błąd! Wtedy może być suche. Po zdjęciu potraw z rusztu, lepiej odstawić je na kilka minut, około czterech, a dopiero później podać do jedzenia. Wtedy mięso będzie soczyste. Możesz je również zawinąć w folię aluminiową. To nie tylko utrzyma ciepło potraw, ale również sprawi, że nie wyschną one zbyt szybko.
Przeczytaj także: Dziś Światowy Dzień Hamburgera. Jak zrobić burgery doskonałe?