Zioła na wzmocnienie
Zioła z pewnością nie są cudownym remedium, które ochroni Cię przed każdą infekcją wirusową, jednak mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojego organizmu, o ile będą stosowane w głową. Warto wybierać te, których działanie zostało potwierdzone przez współczesną medycynę. Do tego grona można zaliczyć, m.in. czarny bez, czystek czy nawet jeżówkę purpurową. Jak je stosować, aby osiągnąć najlepsze efekty?
Czarny bez
Kwiaty i owoce czarnego bzu były chętnie wykorzystywane już przez nasze prababki. Czasami warto wrócić do dawnej, ludowej medycyny i cieszyć się lepszą odpornością. To właśnie w tej roślinie znajdują się m.in. kwasy organiczne, flawonoidy, a także witamina C i A. Czarny bez możesz stosować profilaktycznie oraz w trakcie infekcji, aby wzmocnić organizm od środka. Co ważne, napar pomaga także zwalczyć gorączkę oraz ma właściwości wykrztuśne.
Jak przygotować odwar? Łyżkę suszonych kwiatów zalej szklanką zimnej wody, a następnie gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Po kwadransie przecedź napar i pij go trzy razy dziennie po 1/3 szklanki.
Czystek
To absolutny hit ostatnich lat. Czystek jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej w krajach, które leżą nad Morzem Śródziemnym. Wzmacnia organizm od wewnątrz i wspiera funkcjonowanie układu oddechowego. Dziś gotową mieszankę znajdziesz w niemal każdym sklepie zielarskim. Parzy się je jak zwykłą herbatę. Wystarczy, że łyżkę suszonych liści zalejesz wrzątkiem i odstawisz na około dziesięć minut. Po tym czasie przecedź napar i pij dwa-trzy razy dziennie.
Jeżówka purpurowa
W zielu oraz korzeniu jeżówki purpurowej znajdują się m.in. polisacharydy, flawonoidy oraz polifenolokwasy. Wyróżniają się działaniem immunostymulacyjnym, a więc naturalnie podnoszą odporność, dzięki czemu zmniejszają podatność na choroby wirusowe i bakteryjne. Na jesień zaopatrz się w rozdrobiony korzeń jeżówki. Napar przygotujesz w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że łyżkę ziół zalejesz szklanką wody, a następnie zagotujesz i będziesz trzymać na małym ogniu przez około 15 minut. Po kolejnych piętnastu minutach możesz przecedzić odwar i pić go trzy razy dziennie po pół szklanki.