Jaki jest przepis na najsmaczniejsze ogórki kiszone? Tajemnicę zdradza nam Pani Anna Kaczmarska-Pająk:
- Do słoika trzeba dodać jeden liść laurowy, liść dębu, ząbek czosnku i dużo kopru oraz dwucentymetrowy kawałek chrzanu. Przepis na zalewę: na litr wody: czubata łyżka soli kamiennej. Przepis pochodzi od dziadka pani Ani, który przywiózł go z Lwowa.
W kiszeniu ogórków pomagał pani Ani mąż, który twierdzi, że lwowskie ogórki żony są najlepsze na świecie i mają duże szanse na wygraną.
Kilkanaście kilogramów ogórków trafiło do słoików i za kilkanaście dni komisja konkursowa oceni, które kiszonki są najsmaczniejsze.
- To już po raz piętnasty wraz z mieszkańcami kisimy ogórki – mówi organizator imprezy Jadwiga Bocho-Kokot. – Najważniejsza jest w tym wszystkim świetna atmosfera. Pamiętam jak na początku była tylko garstka zielonogórzan, a teraz jest całkiem spora grupa. Z roku na rok przybywa ludzi, którzy chcą się z nami bawić. Sama też kiszę ogórki i ostatnio wyszły mi wyśmienite małosolne, sekret – trzeba dodać odrobinę cukru. Ja kocham tę imprezę głównie za atmosferę, koncerty, które towarzyszą kiszeniu ogórków, spotkania z ludźmi.
Rozstrzygniecie konkursu na najsmaczniejsze ogórki kiszone odbędzie się za dwa tygodnie w zielonogórskiej Galerii u Jadźki.
https://newslubuski.pl/wydarzenia/1136-ogorki-juz-sie-kisza.html#sigProId9dd26d2b33