Ogórki już się kiszą (ZDJĘCIA)

W zielonogórskiej Galerii u Jadźki w piątkowy wieczór mieszkańcy podjęli się już po raz piętnasty, trudnej sztuki stworzenia doskonałego kiszonego ogórka.

Jaki jest przepis na najsmaczniejsze ogórki kiszone? Tajemnicę zdradza nam Pani Anna Kaczmarska-Pająk:

– Do słoika trzeba dodać jeden liść laurowy, liść dębu, ząbek czosnku i dużo kopru oraz  dwucentymetrowy kawałek chrzanu.  Przepis na zalewę: na litr wody: czubata łyżka soli kamiennej. Przepis pochodzi od dziadka pani Ani, który przywiózł go z Lwowa.

W kiszeniu ogórków pomagał pani Ani mąż, który twierdzi, że lwowskie ogórki żony są najlepsze na świecie i mają duże szanse na wygraną.

Kilkanaście kilogramów ogórków trafiło do słoików i za kilkanaście dni komisja konkursowa oceni, które kiszonki są najsmaczniejsze.

– To już po raz piętnasty wraz z mieszkańcami kisimy ogórki – mówi organizator imprezy Jadwiga Bocho-Kokot. – Najważniejsza jest w tym wszystkim świetna atmosfera.  Pamiętam jak na początku była tylko garstka zielonogórzan, a teraz jest całkiem spora grupa. Z roku na rok przybywa ludzi, którzy chcą się z nami bawić. Sama też kiszę ogórki i ostatnio wyszły mi wyśmienite małosolne, sekret – trzeba dodać odrobinę cukru. Ja kocham tę imprezę głównie za atmosferę, koncerty, które towarzyszą kiszeniu ogórków, spotkania z ludźmi.

Rozstrzygniecie konkursu na najsmaczniejsze ogórki kiszone odbędzie się za dwa tygodnie w zielonogórskiej Galerii u Jadźki.