Oleje zimnotłoczone – jakie warto wprowadzić do swojej diety?

Wprowadzenie olejów zimnotłoczonych może okazać się zbawienne dla Twojego organizmu. Wśród nich istotne miejsce zajmuje m.in. z czarnuszki, który istotnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednak festiwal dobrodziejstw na nim się nie kończy. Sprawdź, które jeszcze mają prozdrowotny potencjał i warto umieścić je w swoim jadłospisie.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki powstaje z jednorocznej rośliny ozdobnej, która nosi dokładnie taką samą nazwę. Pochodzi z Europy południowej, jak również Afryki Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Wyróżnia się niebieskimi, różowymi lub białymi kwiatami. Z powodzeniem można jeść zarówno jej kwiaty, jak i nasiona. Znana jest również jako kolendra rzymska, czarny kminek i czarny kumin. Wytwarzany z niej olej ma zbawienny wpływ na organizm. Oprócz tego, że istotnie wspiera układ odpornościowy, działa również zbawiennie na kondycję skóry. Ogólnie rzecz biorąc – wspiera cały organizm.

Warto bowiem wiedzieć, że nasiona czarnuszki zawierają białko, olejki eteryczne, alkaloidy, olej, jak również olejki eteryczne. Jednym z nich jest tymochinon i to właśnie jemu olej zawdzięcza swoje właściwości. Wśród odżywczych warto wymienić takie jak m.in. minerały, węglowodany, witaminy, białka, jak również tłuszcze. Minerały obecne w oleju to obok wapnia i żelaza, miedź, cynk, fosfor i potas. Do tego dochodzą kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy i eikozadienowy.

Na co pomaga olej z czarnuszki? Przede wszystkim jest pomocny na drodze do utrzymania w ryzach poziomu cholesterolu. Działa przeciwzapalnie. Istotnie stymuluje układ immunologiczny. Jest również nieocenionym wsparciem dla alergików.

olej z czarnuszki

Olej lniany

Olej lniany budwigowy, znany również po prostu jako olej lniany, swoją nazwę zawdzięcza dr Budwig – niemieckiej uczonej, która opracowała tezę na temat niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie ona zauważyła zależność między zbyt niskim poziomem nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie z grupy omega-3 – a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Na podstawie swoich obserwacji opracowała dietę, która ma wspomagać osoby zmagające się m.in. z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Olej lniany budwigowy musi spełniać dwa kryteria: powinien być tłoczony na zimno, jak również nierafinowany. Tylko tak można zachować jego wszystkie prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w nim m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), a także kwas linolowy (LA) zaliczane do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne, dobrej klasy olej lniany powinien zawierać ich ok. 90%, dzięki czemu możesz mieć pewność co do jego prozdrowotnego potencjału.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia metoda produkcji, która na przestrzeni lat nie uległa większym zmianom. Tajemnica tkwi w wyciskaniu nasion lnu na zimno, dzięki czemu uzyskany olej zachowuje wszystkie cenne składniki. Temperatura w procesie jego produkcji nie może przekraczać 40 st. Celsjusza, a filtrowanie czy oczyszczanie nie mają racji bytu.

Właściwości oleju lnianego sprawiają, że warto mieć go w swojej kuchni. Wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy i chroni Twój organizm przed wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami. Ponadto skutecznie zwalcza wolne rodniki, przeciwdziałając powstawaniu stanów zapalnych i spowalniając procesy starzenia się komórek.

Spożywanie oleju lnianego przyczynia się także do wzmocnienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Działa również profilaktycznie m.in. w chorobach układu krążenia, w tym choroby wieńcowej. Ponadto obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi, obniża insuliooporność i glikemię, dlatego polecany jest osobom chorującym na cukrzycę typu 2.

Olej lniany wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pracę mózgu. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także samopoczucie.

olej lniany

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka to kolejny produkt tłoczony na zimno, który warto docenić za jego właściwości prozdrowotne. Pozyskiwany jest z nasion tej żółtej rośliny, której potencjał dostrzegli już wiele lat temu mieszkańcy Ameryki Północnej. W dużej mierze wynika on z bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również tych nasyconych – w odpowiednich proporcjach.

Do pierwszej grupy zaliczamy m.in. kwas linolowy, kwas gamma-linolenowym (GLA) i kwas oleinowy. Do drugiej natomiast kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w Twoim organizmie – działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto chronią układ rozrodczy, jak również sercowo-naczyniowy, a do tego są ogromnym wsparciem dla Twojej odporności.

Pamiętaj również o tym, że niedobór kwasu GLA nierzadko przyczynia się do zaburzenia funkcjonowania narządów wydzielania wewnętrznego. To z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy, otyłości, a także występowania PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Nie bez znaczenia pozostaje także jego rola w zapobieganiu nawracających infekcji dróg oddechowych czy przewlekłych stanów zapalnych skóry.

W oleju z wiesiołka znajdziesz również m.in. białko, witaminę E, sterole roślinne, enzymy, a także moc minerałów, w tym np. magnez, cynk, wapń czy potas.

olej z wiesiołka