Czy wiesz co tak naprawdę przechowywać w lodówce?

10 marzec 2023
Czy wiesz co tak naprawdę przechowywać w lodówce? Adobe Stock

Lodówka jest niezbędnym wyposażeniem kuchni w każdym domu. Wydaje się najbezpieczniejszym miejscem do przechowywania produktów. Istnieje ogólne przekonanie, że lodówka pomaga zachować świeżość i odpowiednie walory smakowe owoców i warzyw. Okazuje się jednak, że nie wszystko lubi przebywać w chłodzie. Sprawdź co powinno się w niej znaleźć.

Przede wszystkim w lodówce nie powinno się przechowywać pomidorów i ogórków. Pomidory trzymane w lodówce zaczynają chorować i pojawiają się na ich skórce plamy. Zimno wstrzymuje proces dojrzewania i pomidor traci swój soczysty smak. Ogórki w lodówce tracą natomiast swoją jędrność, dodatkowo nie umieszczajmy ich przy pomidorach, bo szybciej zżółkną. Kolejnymi produktami, na które niekorzystnie wpływa chłód są oleje oraz oliwa z oliwek. Przez niską temperaturę tracą swój smak, mogą także szybko zjełczeć. Poza lodówką trzymać powinniśmy także popularne w kuchni polskiej ziemniaki. Te warzywa przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu jak szafka czy piwnica. Skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste, w wyniku czego stają się one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją. Nie chowajmy do lodówki owoców egzotycznych, jak ananas, arbuz, mango, banany, awokado, oraz cytrusy, gdyż szybciej się psują i są mniej smaczne. Miód i pieczywo także trzymajmy z dala od chłodu, bo miód się krystalizuje, a pieczywo staje się szybciej czerstwe.

Są produkty, którym służy niska temperatura, m.in. dlatego, że spowalnia ich proces starzenia i dlatego w lodówce dobrze czują się: marchewka, pietruszka i seler. Jeżeli chodzi o owoce, to śmiało mogą znaleźć się w niej owoce jagodowe, tj. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny. Jako owoce nietrwałe wymagają one wręcz niższej temperatury w celu zachowania odpowiednich walorów smakowych. Jajka to kolejny produkt, który przechowujemy w lodówce, dzięki której dłużej zachowują one trwałość, smak i walory odżywcze. Sałata i seler naciowy koniecznie powinny być przetrzymywane w niskiej temperaturze, ponieważ w innych warunkach tworzą się w nich szkodliwe dla człowieka azotyny.

Pamiętajmy, że pewne produkty spożywcze po otwarciu lub rozkrojeniu, jeżeli nie planujemy ich spożyć w najbliższym czasie, powinny znaleźć się w zimnie. Pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje, oraz otwarte przetwory warzywne, aby zminimalizować rozwój bakterii. Ważną rzeczą jest to ,aby produkty przechowywane w lodówce nie były zapakowane w foliowe torebki. O wiele korzystniej jest użyć plastikowych pojemników, które pozwolą znacznie dłużej zachować świeżość i smak produktu. Na koniec cenna rada dla kobiet, bo wiele z nich przechowuje lakiery do paznokci w lodówce. To błąd! Lakiery w niej gęstnieją. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, z dala od światła.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top