Przede wszystkim w lodówce nie powinno się przechowywać pomidorów i ogórków. Pomidory trzymane w lodówce zaczynają chorować i pojawiają się na ich skórce plamy. Zimno wstrzymuje proces dojrzewania i pomidor traci swój soczysty smak. Ogórki w lodówce tracą natomiast swoją jędrność, dodatkowo nie umieszczajmy ich przy pomidorach, bo szybciej zżółkną. Kolejnymi produktami, na które niekorzystnie wpływa chłód są oleje oraz oliwa z oliwek. Przez niską temperaturę tracą swój smak, mogą także szybko zjełczeć. Poza lodówką trzymać powinniśmy także popularne w kuchni polskiej ziemniaki. Te warzywa przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu jak szafka czy piwnica. Skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste, w wyniku czego stają się one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją. Nie chowajmy do lodówki owoców egzotycznych, jak ananas, arbuz, mango, banany, awokado, oraz cytrusy, gdyż szybciej się psują i są mniej smaczne. Miód i pieczywo także trzymajmy z dala od chłodu, bo miód się krystalizuje, a pieczywo staje się szybciej czerstwe.
Są produkty, którym służy niska temperatura, m.in. dlatego, że spowalnia ich proces starzenia i dlatego w lodówce dobrze czują się: marchewka, pietruszka i seler. Jeżeli chodzi o owoce, to śmiało mogą znaleźć się w niej owoce jagodowe, tj. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny. Jako owoce nietrwałe wymagają one wręcz niższej temperatury w celu zachowania odpowiednich walorów smakowych. Jajka to kolejny produkt, który przechowujemy w lodówce, dzięki której dłużej zachowują one trwałość, smak i walory odżywcze. Sałata i seler naciowy koniecznie powinny być przetrzymywane w niskiej temperaturze, ponieważ w innych warunkach tworzą się w nich szkodliwe dla człowieka azotyny.
Pamiętajmy, że pewne produkty spożywcze po otwarciu lub rozkrojeniu, jeżeli nie planujemy ich spożyć w najbliższym czasie, powinny znaleźć się w zimnie. Pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje, oraz otwarte przetwory warzywne, aby zminimalizować rozwój bakterii. Ważną rzeczą jest to ,aby produkty przechowywane w lodówce nie były zapakowane w foliowe torebki. O wiele korzystniej jest użyć plastikowych pojemników, które pozwolą znacznie dłużej zachować świeżość i smak produktu. Na koniec cenna rada dla kobiet, bo wiele z nich przechowuje lakiery do paznokci w lodówce. To błąd! Lakiery w niej gęstnieją. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, z dala od światła.